Roma Büszkeség Napja 2017


Az idei felvonulás a Blaha Lujza térről indult és a Nyugati Pályaudvarhoz érkezett. És jöttek is a romák és nem romák nagy számban. Talán az eddigi felvonulások közül az idein voltak a legnagyobb létszámban a vonulók. Megtalálhattunk itt a civilektől kezdve, egyesületeket, pártokat, egyedül, vagy csoportosan érkezőket. Tényleg, már már ünnepi hangulatban indult a zenével tarkított menet. Az érkezés helyszíne sem a véletlen műve volt. A Roma Büszkeség Napján, egy olyan romának szerettek volna a rendezők emléket állítani, akire igazán büszkék lehetünk. Ez viszont nem sikerült a MÁV elutasító magatartása miatt. És hogy ki volt Puczi Béla, akinek az emléktáblát szerették volna kihelyezni?

Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!

Így már a legtöbben tudják, hogy az 1990-es Marosvásárhelyi hős, akinek a bátorsága ki tudja mennyi Magyar honfitársunk életét mentette meg.

Bizony, bizony a cigányoknak vannak valódi hősei, akikre valamiért még mindig nem lehet méltó módon megemlékezni. Az indoklás, amely a szervezők szerint korábban nem vetődött fel a MÁV -val váltott levelekben az volt, hogy a cég egyik irányelve alapján a társaság épületeire

emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni.

És Puczi nem volt MÁV dolgozó, “csupán” egy egyszerű cigányember, aki annak ellenére, hogy Romániában állt ki a Magyarokért, a Magyarságért a Magyarságáért, itthon menekült táborban is kellett élnie. Talán ez az egy dolog volt mindössze ami beárnyékolta az egészen remekül sikerült, óriási tömeget megmozgató rendezvényt. Az eseményen beszédet mondott Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke is.

 

A szabadság szerető roma ember, felelős a közösségéért

Egy kérdés azért felvetődik. Ha a roma büszkeséget, a roma hősöket Magyarország elnyomja, az kinek a szégyene?

 


Inline
Inline