Évtizedes tévhit, Orbán valójában NEM cigány származású!


Orbán Viktor valójában Orsós Viktor?

Az Orbán Viktorral kapcsolatos cikkek alatti kommentárok között szinte kivétel nélkül minden alkalommal akad olyan, ahol “Orsós” Viktornak hívják a miniszterelnököt.

Évekkel ezelőtt az ujasz.hu (mára már nem létező weboldal) utánajárt, s megtalálta Orbán nagyapjának szomszédját, aki gyerekkorában is ismerte már a mai miniszterelnököt és a nagyszüleit. Ő,  már két faluval odébb lakik, de emlékszik mindenre, mintha ma lett volna. “Az biztos, mondta az ujasz.hu-nak, hogy az a pletyka nem igaz. “Nem cigányok és tudtommal a felmenői között sincs cigány ember. Én az öregapjuk mellett laktam, amellett, aki az állatorvos mellett dolgozott.”

Annyi bizonyos, hogy Orbán Viktor valójában nem Orbán Viktor, hanem Orbán Viktor Mihály. A Saudi Gazette lapból derült ki, hogy így hívják a miniszterelnököt, amire a 24.hu figyelt fel. Elküldték hát kérdésüket Havasi Bertalannak, aki megerősítette, hogy “a miniszterelnök a nagyapja után kapta a második keresztnevét, amit nem használ.”

Orsós vagy Orbán?

Egy furcsa blogon, a stefania.blog.hu-n található rá az alábbi szövegrészlet:

“Kövérékkel ellentétben – nem volt munkásmozgalmi kapcsolata (Kövér nagyapja az 1930-as évektől a szociáldemokrata párt tagja volt). Orbán Viktor apai nagyapja ekkor magyarosította nevét Orsós-Oppenheimről Orbánra. A kis Viktor őszinte és mély vonzalom fűzte a nagyapjához. Több interjúban is eldicsekedett vele, hogy a papa megjárta a Don-kanyar dermesztő poklát, s olyannyira vitézül harcolt, hogy komolyabb sebesülés és fogságba esés nélkül tért haza a frontról. A tény ezzel szemben az, hogy a nagypapa nagyon gyáva ember volt, mindentől és mindenkitől rettegett, egy alapelve volt csupán: életben maradni, bármi áron.”

Mivel azonban sem Orbán Viktor életrajzában, sem másutt nem található arra utaló jel, hogy a kormányfő nagyapja nevet változtatott volna, úgy tűnik, hogy ez nem több, mint egy utcai legenda, egy “urban legend”.  Főleg azért is valószínű ez a verzió, mert számos fórumon találhatunk különféle történeteket arról, hogy nem is Orsósnak hívták, hanem Orgovánnak. Erre azonban még sehol sem találunk feljegyzést.

Ha mindenképp szeretnénk hinni a pletykáknak, akkor is nehéz dolgunk lenne, ugyanis az Orsós, az Orsós-Oppenheim és az Orgován közül kellene választanunk magunknak. Minden bizonnyal az Orsós név azért lett elterjedtebb, mert sokak próbálják ezzel alátámasztani a vélelmet, miszerint Orbán Viktor cigány származású, és mindezt letagadta a névváltoztatással. Az viszont még ezekben a körökben sem egyértelmű, hogy ha névváltoztatás történt, akkor azt a kormányfő tette-e meg, vagy a nagyapa, és ha bármelyikük esetében ez igaz lenne, akkor miről, mire.

Lehet, hogy ez sokaknak csalódás, de Orbán Viktor Mihály minden bizonnyal Orbán Viktor Mihálynak született, és felmenői is ezzel a vezetéknévvel élték túl a zivataros századokat, amikor még nem a kis Viktorka sanyarította a nép sorsát. Akik továbbra is állítják a kormányfő cigány származását, az nem kevesebbet szeretne elérni, minthogy minden a fidesz által elkövetett szenny és mocsok a cigányság bűne is!

Már csak abban reménykedünk, hogy az igazság is olyan nagy körben lesz elterjedve, mint az a képtelen gondolat miszerint Magyarország miniszterelnöke cigány!


Inline
Inline