Cserdi csoda, vagy szimpla rasszizmus?


Szeptember 22-én, a Wesley János Főiskola, Polgárjogi Intézete adott otthont a Horváth Aladár által kezdeményezett fórumnak, aminek ezúttal a Cserdi Polgármester, Bogdán László volt a vendége. Azt nem tudom, hogy mennyit kellett győzködni Bogdánt, hogy fogadja el a meghívást, de becsületére legyen mondva, hogy bár tudta, nem a “rajongói” közé fog menni, ennek ellenére eleget tett a felkérésnek.

Kapott is hideget meleget, vagyis inkább csak hideget,

A kb. két órás fórum két részből állt. Először Aladár köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a Cserdi modellt, majd az Érpataki modellt is. Megpróbálta érzékeltetni a párhuzamot. A bevezető után Bogdáné volt a terep. Beszélt az eddigi eredményekről, szerepléseiről, pozitívumokról és kiemelte azt is, hogy csak három osztályt végzett. Alapvetően jó hangulatú, néhol még humoros elemmel is gazdagított egy órás beszédet halhattunk. Ha cigányügyel kapcsolatban még sosem olvastunk, hallottunk semmit, és ezen beszéd alapján formálnánk véleményt, akkor úgy gondolnánk, hogy nem is nehéz ez a dolog, itt a megoldás, tessék használni.

De ez nem így van!

Szó mi szó, Cserdiben működik ez a modell. Több fólia sátorban, a munkanélküli romák maguknak termesztik a haszonnövényeket. Annyira sikeresek, hogy év végén egyenesen Budapestre szállítják a megmaradt terményt, és szétosztják a rászorulóknak. Ne az aztán nem semmi!

Azután eljött a fórum második fele, ebben a részben a közönség soraiból bárki tehetett fel kérdéseket, amire Bogdán szívélyesen válaszolt is. A kérdések legtöbbje nem volt érdekes, sőt volt ami egyenesen unalomba fulladt. De aztán jöttek az igazi, mindenkit érdeklő, és mindenkiben felmerülő kínosabb kérdések is. Itt korábbi büntetőügyével és annak kimenetelévek kapcsolatban, a romaközöséggek ellenszenve, és korábbi állításai is terítéken voltak. Többen párhuzamot vontak a Jobbik kijelentései módszerei és a Cserdi modell közt. Volt aki nácinak aposztrofált roma párthoz hasonlította a modellt. Bogdán ezeket mind visszautasította, és abszolút látni lehet, hogy nem először találkozott ezekkel a felvetésekkel.

A legvégére maradt a “slussz poén”

 

Történt ugyanis, hogy az előadás úgy két harmadánál, megjelent Zsigó Jenő is. A közönség kérdéseknél Ő is szót kért. Nem is kérdést, kérdéseket fogalmazott meg Bogdán felé, hanem egy aféle szembesítést fogalmazott. Szembe állította Bogdánt, a 90-es években végzet Zsigó, Horváth féle cigány képviselettel. Például amíg Zsigó elérte, hogy a rendőrök számára BETILTSÁK a “cigány bűnöző” kifejezés használatát, addig Bogdán cigányként, kijelenti, hogy igenis van cigány bűnözés.

Amíg Zsigóék a cigányság elnyomása ellen küzdöttek, Bogdán éppen az elnyomók közé emeli önmagát az ilyen megnyílvánulásokkal!

Zsigó kérdéseire időhiányában már nem tudott válaszolni Bogdán, de annyit mondott még, hogy ha legközelebb hívják, akkor eljön. Bátor fickó!

Szumma szummarum, érdekes fórum volt amely teljes egészéről videó is készült.Inline
Inline